Overgang primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
In Zaanstad zijn er afspraken gemaakt over de overgang van het primair (basis)onderwijs naar het voortgezet onderwijs. POVO staat voor Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs. Alle actuele en relevante informatie is te vinden op de website van POVO.
Een van de belangrijkste afspraken is: de scholen van het primair onderwijs leveren voor alle schoolverlaters DLE-gegevens over inzichtelijk rekenen, spelling, technisch lezen en begrijpend lezen. DLE is Didactische Leeftijds Equivalent: het niveau van het kind in vergelijking met zijn didactische leeftijd (= aantal maanden onderwijs). Deze gegevens worden uit de resultaten gehaald van de Citotoetsen vanaf groepen 6 t/m 8. Informatie over de leercapaciteit van het kind, het welbevinden van het kind op school en eventuele extra bijzonderheden worden aanvullend overgedragen in het onderwijskundig rapport, waar ouders inzage in hebben gehad. Eind groep 7 hebben de leerlingen een voorlopig schooladvies gekregen. Tijdens het startgesprek in groep 8, in de eerste vier weken van het schooljaar, worden er doelen opgesteld voor de komende periode. Op grond van het voorlopig advies kunnen informatieavonden bezocht worden van passende middelbare scholen. In januari wordt in een gesprek het schooladvies afgegeven. In februari vindt de afname van de doorstroomtoets plaats.
Alle verzamelde gegevens worden op een overdrachtsformulier gezet, dat samen met het aanmeldingsformulier naar de ontvangende middelbare school wordt verstuurd. Ouders moeten toestemming geven voor de af te nemen eindtoets en de overdracht van de gegevens aan het voortgezet onderwijs. Ouders moeten echter wel beseffen dat deze gegevens bij aanmelding verplicht zijn. Naast al deze gegevens is het advies van de basisschool doorslaggevend.
Als de resultaten van de Cito-eindtoets een hoger niveau vervolgonderwijs aangeven dan besproken in het definitieve adviesgesprek, vindt er een vervolggesprek plaats. Alleen bij een hoger resultaat kan het advies heroverwogen worden en leiden tot een hoger definitief schooladvies. De school is daartoe niet verplicht, maar moet dit wel kunnen onderbouwen.
Tijdpad advisering voortgezet onderwijs
- · Voorlopig advies uitstroom VO eind groep 7 : juli
- · Startgesprek groep 8 : september
- · Afname Cito M8 : november
- · U ontvangt keuzegids De Overstap : november
- · Algemene voorlichting voor ouders door het voortgezet onderwijs : november
- · Vaststellen van DLE’s cognitieve vakken door leraar groep 8 : december
- · Opstellen schooladvies en bespreken met leerlingen en ouders : januari
- · Onderwijskundig rapport (OKR) ter inzage voor ouders in ELK : januari
- · Open lesmiddagen VO-scholen voor leerlingen : januari/februari
- · Open huis VO-scholen : januari/februari
- · Afname doorstroomtoets : februari
- · Rapporten mee : februari
- · Ouders ontvangen een ouder-inlog i.v.m. aanmelden VO-school : februari/maart
- · Uitslag doorstroomtoets en mogelijke heroverweging schooladvies : maart
- · ELK gaat open voor aanmelding VO-school : maart
- · Plaatsing VO-school : april/mei
- · Kennismaking met de nieuwe VO-school voor leerlingen : juli
Meer informatie over de advisering naar het VO over een aantal jaren vindt u n de schoolgids en op de site Scholen op de kaart.